Stichting Reigershoeve
Woonzorgboerderij
Oosterweg 5B
1968 KM Heemskerk
tel.: 0251-207027
mobiel: 06-43834576
email: info@reigershoeve.nl
We tekenen voor Reigershoeve
Vijf THe-kopjes
Een plek om lief te hebben
Ons bezoek aan woonzorgboerderij Reigershoeve is ingegeven door een vriendin van dame He die bij Geriant (www.geriant.nl) werkt, Zij meldt ons dat dit nu precies een plek is voor mensen met dementie, die staat voor alles waar wij als dames The met onze zorgvisites naar op zoek zijn: een huis waar mensen met dementie zich thuis kunnen voelen.
Waardig jezelf kunnen zijn, inclusief je naasten. Bewegingsvrijheid. Buitenlucht. Wie uit wil slapen kan dat. En voor wie ‘s avonds nog graag een borreltje lust wordt dat ingeschonken.
Privé-initiatief binnen de de reguliere Wet Langdurige zorg (financiële) kaders
Reigershoeve is dan ook allesbehalve een instituut/een instelling. Het is een bewonderenswaardig goed gelukt initiatief van een dochter en een vader (Dieneke en Henk Smit, die tezamen de leiding van de Reigershoeve vormen) en die met liefde voor het vak een huis hebben weten neer te zetten dat de sfeer ademt van thuis. Ze namen dat initiatief op basis van ervaring met naasten die lange tijd in verschillende verpleeghuizen verbleven (een oma en een vader) en dachten: dat kan beter. Het resultaat van waarvoor ze geijverd hebben vinden wij in een woord verbluffend.
Over alles is nagedacht: een architectonisch liefdevol staaltje van wonen in aan elkaar geregen huisjes met herkenbaar puntdak, die bestaan uit 6 of 7 appartementen, met een gezellige huiskamer met open keuken en een serre die in alle gevallen uitkijkt op de tuin. Grote openslaande deuren maken die tuin ook toegankelijk en bij mooi weer kan er buiten gegeten worden. Drie groepswoningen zijn er voor elk 7 oudere bewoners en er is 1 woning voor 6 jong dementerenden onder de 65 jaar. In totaal is er plek voor 27 bewoners. Het houten hek dat toegang geeft tot Reigershoeve is een hek zoals dat bij een boerderij hoort. Elke woning heeft er een eigen bel.
Buitenruimte zonder die vermaledijde hoge en lelijke hekken
De immense tuin met kleinvee (schapen geiten, pony’s, konijnen) een serre met vogels, een plas waarin ganzen en eenden rondspetteren, een moestuin, bloemenperken, plantenbakken op stahoogte, vormt vanuit de groepswoningen één geheel, zonder die altijd weer vermaledijde hoge hekken en schuttingen.
Bewoners kunnen hier vrij en toch veilig wandelen, genieten en meehelpen met de verzorging van tuin en dieren. Dat komt ook door de goede zicht- en looplijnen. Vanuit de huisjes en als je buiten bent, heb je overzicht en zie je wat er gebeurt en er is altijd wel een punt van oogcontact en ontmoeting. In de tuin treffen we ook nog een immense glazen kas, waar van alles te doen is, of waar je gewoon lekker kunt zitten en naar muziek kunt luisteren. Voor het drogen van de was zijn achter de woningen waslijnen. De tuinarchitecte die heeft meegedacht over de inrichting van de tuin heeft innemend werk verricht.
Risicoloos is levenloos
Als wij door de tuin lopen met Dieneke, die met haar man op het terrein woont, is er veel reuring. Het tuin-team bestaande uit vrijwilligers is druk bezig met het onderhoud. Bewoners zijn er aan de wandel met familieleden. De ganzen en eenden spetteren er rond in de plas. Het valt ons op dat ook de plas vrij te benaderen is. Dieneke Smit zegt: “waarom niet”. Niemand haalt het in z’n hoofd in die plas te stappen. Bovendien zijn er altijd wel mensen in de tuin die zicht hebben op de enkelhoge plas en is de plas ook vanuit de woningen goed zichtbaar.
Alle inkomensgroepen kunnen hier terecht
Dieneke vertelt dat het huis openstaat voor mensen uit alle inkomensgroepen. In de financiering is er een scheiding tussen wonen en zorg. Het huis is gebouwd en wordt beheerd door woningcorporatie WOONopMAAT. De bewoners betalen huur aan Reigershoeve. De huur is het maximale van de sociale huurgrens (680 euro 2015). Omdat de huur binnen de sociale huurgrens valt, hebben de bewoners afhankelijk van hun inkomen recht op huursubsidie. Reigershoeve draagt de huur af aan de woningcorporatie.
Daarnaast betalen de bewoners een bedrag voor verblijfskosten(servicekosten, energie en water, administratiekosten enz) van € 350,-. Het staat allemaal keurig op de site. Iets waar andere particuliere initiatieven een voorbeeld aan kunnen nemen. TIP VAN HET HUIS Bij de paar particuliere kleinschalig wonen initiatieven die we tijdens onze zorgvisites bezocht hebben, moesten we daar altijd echt naar zoeken en naar vragen.
De zorg via de Wet Langdurige Zorg en het VPT pakket
De zorg, inclusief eten en drinken wordt geregeld via het zogenaamde VPT (Verpleeghuiszorg Thuis Pakket), een pakket equivalent aan een PGB, alleen loopt het in natura via de gecontracteerde zorgaanbieder waarvoor Reigershoeve een gecontracteerde aanbieder is van het Zorgkantoor van Achmea. Uit dit bedrag worden de woonzorgbegeleiders en het behandelteam bestaande uit een geriater en een psycholoog voor dementie gerelateerde zorg betaald. In aanvang hielden de bewoners hun eigen huisarts. Daar is vanaf gestapt omdat het eenvoudiger bleek met een vaste huisartsenpraktijk te werken. De huisarts houdt (evenals de geriater en de psycholoog) wekelijks spreekuur en is op afroep beschikbaar als zorg thuis geboden is. Reigershoeve biedt een aparte training voor alle medewerkers.
De koffie staat klaar met heerlijk gebak erbij
In een van de groepswoningen blijkt de koffie voor ons klaar te staan. Aan de gezellige grote houten tafel zitten 3 bewoners, waaronder de enige man in deze groep. Hij vindt het geen enkel probleem al die vrouwen om hem heen. De andere vier dames zijn naar yoga. De koffie gaat rond en er worden heerlijke kleine gebakjes bij gepresenteerd. Als ze nog te groot worden bevonden, ook geen malheur, dan snijden we ze in tweeën en delen we de lekkernij. In de ochtend zijn er steeds 2 woonzorgbegeleiders aanwezig. De rest van de dag en nacht kan worden volstaan met één woonzorgbegeleider.
Een huiselijke sfeer met meubilair van de bewoners zelf
De woonkamer heeft verschillende zitjes die ook zijn ingericht met meubilair dat de bewoners bij hun verhuizing naar Reigershoeve hebben ingebracht. Dat maakt het heel huiselijk, terwijl duidelijk is dat iemand de regie erop heeft. Het past gewoon bij elkaar. Lekkere banken -op een ervan ligt een poes te spinnen- en stoelen, fijne (boeken-)kasten, verse bloemen, planten en een aquarium treffen we er. Als thuis. Op een bord aan de wand is de datum en het menu van de dag geschreven. Vanavond wordt er hutspot gegeten. Bewoners die dat kunnen helpen mee aan de bereiding van de maaltijden, waarbij vaak groenten uit eigen tuin worden gebruikt.
Lichte bewoners appartementen met eigen deur naar beschermde buitenruimte
Na de koffie is één van de dames bereid om haar appartement aan ons te laten zien. Een fijne kamer op de zonkant met veel lichtinval grenzend aan de tuin zoals alle appartementen. In de kamer is een keukenblokje, waar mevrouw zelf koffie en thee kan zetten.
Ze heeft een eigen prettige badkamer met toilet waarin ook plaats is voor een kast, waarin zij haar kleren en linnengoed bewaart. De kamer is gezellig ingericht met aan de muren veel foto’s van kinderen en kleinkinderen. Er hangen tekeningen die door de kleinkinderen voor grootje zijn gemaakt. En ze heeft zelf ook een buitendeur naar de tuin.
Flexibele deuren
De deuren van de appartementen naar de gang zijn groter te maken voor het geval bewoners in een te grote rolstoel zitten of een bed erdoor heen gereden moet worden. Op het eerste gezicht dus gewone deuren en ook niet zwaar te hanteren. Zonodig wordt de deur met een kwart verbreed. TIP VAN HET HUIS Wij hebben deze deuren al zeker vijftien jaar geleden in Frankrijk gezien en ons er altijd over verbaasd waarom we ze niet veel meer zagen in Nederland.
Slapen in je eigen bed
Mevrouw ligt ’s nachts in haar eigen bed dat ze van thuis heeft meegenomen onder haar eigen dekbed. TIP VAN HET HUIS Zij vertelt ons graag op haar eigen kamer te zitten om er wat te lezen of te breien en we krijgen een keur aan breiwerk te zien. Ze woont hier sinds twee maanden en heeft het er erg naar haar zin. Dieneke vertelt ons nog dat bewoners, die hier tot het einde van hun leven kunnen blijven op een zeker moment een hoog-laag-bed nodig kunnen hebben. “Dat huren we dan in.”
Ook familieleden zijn er thuis
Een dochter op bezoek bij mevrouw komt afscheid van haar nemen en zegt dat ze er zaterdag weer is als de modeshow wordt gehouden.
Reigershoeve vindt het belangrijk familie bij het huis en de bewoners te betrekken. Zij kennen immers de geschiedenis van de bewoners en hebben een speciale band met hen. Familieleden vormen ook een informatiebron om gezamenlijk een goede dag invulling aan de bewoners te kunnen bieden. De dag invulling bestaat uit een aanbod gezamenlijke activiteiten, maar ook activiteiten die op de individuele bewoners zijn gericht. Daarbij is ondersteuning van familie en vrijwilligers onontbeerlijk. Familie wordt geholpen om zo goed mogelijk om te gaan met het ziekteproces van hun naaste. Er zijn speciale familieavonden. Familie kan mee-eten en blijven logeren (er zijn aparte logeerkamers op de bovenverdieping) TIP VAN HET HUIS en het huis stelt er prijs op dat familie nauw betrokken is bij de verhuizing van een nieuwe bewoner.
De Vrolijke Merry: hobbyruimte en café
In de Vrolijke Merry zijn een café en twee grote hobbyruimtes ondergebracht.
Het is een “ruimte met vele mogelijkheden, waar niets te gek is”, zo lezen we in de folder. Hier worden ook tentoonstellingen gehouden, zoals op dit moment een tentoonstelling met als thema ‘trouwen’.
Een van de ruimtes is ook in een handomdraai om te toveren tot een bioscoop. De echte bioscoopstoelen zijn ingenieus in een ‘valse’ kast opgeborgen. In de Vrolijke Merry kunnen mensen met geheugenproblemen uit de regio terecht voor een aangename en zinvolle dagbesteding. Familieleden en vrienden zijn hier welkom om mee te doen met de activiteiten of om mee te denken en te helpen bij de organisatie hiervan. Op het moment dat wij er binnen stappen wordt de lange aanschuiftafel tafel in het café net gedekt voor een gezamenlijke lunch. De variëteit aan stoelen rond de tafel maken ook hier een sfeer van je op je gemak thuis kunnen voelen.
Een van de vele samenwerkingspartners is basisschool De Karaboe
Reigershoeve werkt samen met een groot aantal partners zoals Stichting Warm Thuis, Woningcorporatie WOONopMAAT, Gemeente Heemskerk Provincie Noord Holland, Basisschool De Karaboe, Start 26, Alzheimer Nederland, Achmea Zorgkantoor en het Trimbos Instituut.
De brede groene school De Karaboe pikken we hier even uit, omdat het zo’n mooi voorbeeld is van hoe kinderen en bewoners van elkaar kunnen genieten. De school heeft als doel kinderen op te voeden met respect en liefde voor de natuur en ligt op loopafstand van de Reigershoeve. De kinderen helpen bij de verzorging van de dieren en leren biologisch te tuinieren. De kinderen werden betrokken bij de aanleg van de moestuin en de bouw van de schuur en de kas.
Website en folders geven alle, ook financiële info die je nodig hebt
De website is overzichtelijk en waarheidsgetrouw zoals we met eigen ogen constateren. De website geeft alle informatie die je nodig hebt om je een beeld te kunnen vormen van wat het huis biedt. Je kunt je er aanmelden (vanaf ZZP 5), krijgt inzicht in de wachttijden en het biedt een rekenmodel, waarmee je kunt uitrekenen hoeveel het je als bewoner kost om bij Reigershoeve te komen wonen. Je kunt er een video op bekijken en er staan veel foto’s op die je een goed beeld geven van het huis en de activiteiten die er geboden worden.
Vermeldenswaard is de informatie brochure over het liefdevol ondersteunen van mensen met dementie. In deze brochure tref je informatie over wat dementie is en wat de gevolgen ervan zijn voor het dagelijks functioneren. De brochure bevat aandachtspunten bij de omgang met mensen met dementie en geeft tips wat je zoal kunt doen met mensen met dementie. In en om het huis is ook voldoende voorhanden om bewoners op een aangename manier met de bewoners bezig te zijn.
Leg als ouderenzorg je lat op de Reigershoeve hoogte
In Heemskerk is een huis neergezet, dat model kan staan voor alle woonzorgvoorzieningen voor mensen met dementie. Hier is zoveel inlevingsvermogen en liefde ingestopt. Een huis dat je iedereen die met dementie geconfronteerd wordt of het nu de bewoners, de naasten of de verzorgenden en behandelaars zijn van harte gunt. En ook kunt gunnen, want financiële barrières hoeven er niet te zijn omdat het gewoon via de reguliere financiering kaders allemaal gegaan is. En blijkbaar waren er ook veel filantropische geldschieters. De wereld van de fondsen heeft goed mee geholpen deze droom uit te laten komen. Dieneke en Henk Smit en hun team van medewerkers en (wel zeventig) vrijwilligers verdienen een heel grote pluim. Wij vertrekken er met een opgeruimd gemoed, nadat we samen met de bewoners ten afscheid uit volle borst ‘Tulpen uit Amsterdam’ hebben gezongen. Bij de deur roept de bewoner die ons haar kamer heeft laten zien ons nog na: ‘Jullie kunnen hier als het zover is altijd terecht hoor!’ En wij denken: alsjeblieft ouderenzorg Nederland, doe copy paged. ZORGVISITE TIP En Staatssecretaris van Rijn: Ga gauw op bezoek bij Reigershoeve en logeer er een nachtje. ZORGVISITE TIP
Zorgkaart Nederland: geen resultaten
Gastvrijheidszorg met sterren: geen resultaat
Zorgvisite afgelegd in februari 2015
Copyright: Dames THe, Hetti Willemse, Tineke van den Klinkenberg
Lieve dames THe, op de vroege zaterdagochtend lees ik bovenstaand Zorgvisite en ik wordt er helemaal blij van. Het kan dus wel, het kan dus wel! Dank jullie wel dat je me/ons met de Reigershoeve kennis laat maken. Vijf THeekopjes. is dat voor het eerst? Graag tot 15 april. Fenna